Umetnost skozi karton            

Nekaj malega o lepenki


Lepenko so v 17. stoletju izumili Kitajci. Najprej je bila enoplastna, zato so jo v Evropi pričeli uporabljati za utrjevanje moških klobukov. Prav posebnega pomena pa so bile škatlice iz kartona za razvoj evropske tekstilne industrije: vse od leta 1840 so jih uporabljali za transport sviloprejk ter njihovih jajčec z Japonske v Francijo ter druge dele Evrope.
 
Okoli leta 1870 so pričeli z uporabo, kot jo poznamo še danes. Lepenka je postala embalaža za steklene predmete, da se ti ne bi poškodovali med prevozom. Za boljšo zaščito je kmalu postala večplastna: med dve plasti ravnega kartona so stisnili eno ali več plasti valovitega papirja.
 
Prvo zares uporabno škatlo iz lepenke je leta 1879 izdelal Američan Robert Gair: lepenka je bila izrezana tako, da se je škatla zložila v popolnoma plosko obliko. In ko si jo hotel uporabiti, si jo zložil po pregibih ter »postavil«.S tem so škatle iz lepenke dokončno zamenjale težke lesene zaboje, ki so bili dragi za izdelavo, in so tudi takrat, ko niso bili v uporabi, zavzemali ogromno prostora.